Nederlands

In West-Java, Indonesië werken wij vanuit het Cikananga Wildlife Center. Wij zijn een Nederlandse non-profit organisatie en ANBI geregistreerd. De stichting is in 2009 opgericht door de dierenarts-assistent Willemijn Eggen om het Cikananga Wildlife Center te helpen met hun missie om wilde dieren en de natuur te beschermen. Na de reorganisatie van het centrum is Wanicare ook diverse programma’s gestart om leefgebieden te beschermen en dieren weer vrij te laten.

Cikananga wildlife rescue center wanicare animals ngoDe start
In 2008 kwam Willemijn in Cikananga voor een stage. Ze werd geconfronteerd met een centrum dat door een zeer moeilijke tijd ging als gevolg van het verlies van de financiering. Om het centrum weer op te bouwen heeft zij stichting Wanicare opgericht. Sindsdien is het opvangcentrum stap voor stap weer georganiseerder en professioneler geworden. Met een klein budget, hard werk en vastberadenheid heeft stichting Wanicare samen met het Cikananga team een groot verschil gemaakt voor het welzijn en de toekomst van vele dieren.

Willemijn-eggen-wanicare-cikananga

Vandaag
Wanicare is nog steeds nauw betrokken bij alle activiteiten in het opvangcentrum en Willemijn ondersteunt de reddingsactiviteiten in Cikananga ter plekke en op afstand, samen met Inge Tielen als adjunct-directeur Life Science bij Cikananga. Wij zorgen samen met 20-tal van lokale werknemers voor meer dan 450 geredde wilde dieren, coördineren opvang en vrijlatingsoperaties, we runnen een vrijwilligers en studenten programma dat een deel van e inkomsten genereert voor voedsel en medische verzorging van de dieren. Er werken locals als ervaren dierverzorgers in Cikananga en er is full-time dierenarts. Het centrum groeit in professionaliteit en we breiden ons netwerk uit naar andere organisaties in heel Azië. Door de hulp van Wanicare vervult Cikananga weer een cruciale rol voor wildlife in Indonesië.

javaans luipaard javaanse panter Wanicare Cikananga I

Wij bouwen nieuwe verblijven volgens de geldende internationale richtlijnen en ontwikkelen vrijlating-, habitatbeschermings- en conservatie-programma’s. Een voorbeeld hiervan is het vrijlating project voor Javaanse Luipaarden. Schattingen van de bestaande wilde populatie lopen uiteen van 100 tot 250 individuen in het wild, waarmee dit dier op de rand van uitsterven staat. Ons project richt zich op het vrijlaten van geëvacueerde luipaarden. Al deze activiteiten doen wij in nauwe samenwerking met project partners zoals Four Paws (bekend in Nederland als Vier Voeters), Arcus Foundation, en Ouwehand Zoo Foundation, bekend van Ouwehands Dierenpark.

Een video over ons werk met Nederlandse ondertiteling kunt u vinden op YouTube door op onderstaande afbeelding te klikken: 

Het team van Wanicare
Willemijn Eggen – Algemeen Manager Cikananga Wildlife Rescue Center & Dagelijks Manager Wanicare – Contact
Inge Tielen – Conservatie Manager / Adjuct Directeur Life Sience Cikananga – Contact
Roel Jansen – Organisatie & Relaties Wanicare – Contact
Vrijwilligers & stage informatie Cikananga – Contact

Het bestuur van Stichting Wanicare
Willemijn Eggen – Oprichter
Willemijn Sevens – Voorzitter
Ruud Groen – Financiën
Hansje Oosterwijk – Bestuurslid

Vrijwilligerswerk en Studenten 
Naast de opvang van dieren in het Cikananga Wildlife Center runnen wij ook andere programma’s met betrekking tot natuurbehoud en het vrijlaten van dieren. Studenten en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van de dagelijkse werkzaamheden voor orang oetans, luipaarden, gibbons, neushoornvogels, luipaarden en vele andere dieren.

Niet alleen de versterking voor ons eigen team in waardevol, maar wij willen enthousiastelingen een mogelijkheid bieden een periode bij ons te verblijven en te leren over dieren en natuur. Daarom houden wij de kosten laag. Vele studenten van uiteenlopende niveau’s krijgen zodoende de kans om unieke ervaring op te doen en verrichten vaak specifieke opdrachten voor hun opleiding. Denk aan studenten para-veterinair, dierenarts, conservatie wetenschappen en dierverzorging werken in het rescue center aan uiteenlopende opdrachten. Ook vrijwilligers zonder ervaring met dieren kunnen meedraaien in Cikananga. Als je hierover meer wil weten, mail ons dan op: wanicare.volunteering@gmail.com of kijk op de Engelse pagina over vrijwilligerswerk of stages. Een van de studenten heeft in 2017 een video gemaakt over zijn ervaring, klik op de afbeelding voor een video:

Vrijwilligerswerk Wildlife Indonesie Stages Wildlife Indonesie

Ook kan je ons volgen op Facebook en Instagram, daar plaatsen wij regelmatig updates.

Stichting Wanicare draait volledig op basis van donaties en vrijwilligers. Wij kunnen met kleine bedragen in Indonesië véél bereiken. Wij streven te alle tijde naar een zo laag mogelijke overhead en daarmee een optimale inzet van uw bijdrage. Als u ons wil helpen met een bijdrage, dan verzekeren wij dat deze bijdrage door Wanicare direct aan de dieren.

Word Donateur van Wanicare

Alvast hartelijk dank namens de vele dieren in en om Cikananga!

14500234_1060063104109986_4979233416253749260_o


Volunteers Java vrijwilligerswerk vrijwilligers indonesie wanicare Cikananga rescue center

Internships wildlife Java stages indonesie wanicare Cikananga Animal Rescue Center

 

Key word: dierenopvang wildlife stichting java vrijwilligerswerk dieren indonesie jakarta volunteering NGO bogor animals west-java vrijwilligerswerk orangutans orang oetans orang-oetans Javaanse Luipaard Panter Javan Leopard Javaanse panter kritisch bedreigde dieren wildlife crime gratis werken met dieren indonesia stage met dieren stages in het buitenland dieren java jakarta stage opleiding kleine stichting in indonesie stage dierenopvang indonesie wildlife stage MBO HBO, buitenlandse stage mbo dierverzorging, stage dierenartsassistente buitenland, stage indonesië dieren, vrijwilligerswerk buitenland met dieren, stage dierverzorging, veterinaire stage buitenland, wildlife stage europa, wildlife stage buitenland